CDN چیست ؟ و استفاده از آن چه مزایایی دارد؟
CDN و مزایای استفاده از آن برای صاحبان سایتها که تمایل دارند سایت قدرتمندتری داشته باشند بسیار مهم است.
تکنولوژی CDN (Content delivery network) یک تکنولوژی قدرتمند برای تولید محتواست که استفاده از آن دو هدف مهم دارد
- افزایش سرعت در زمان بارگذاری اطلاعات و دسترسی به اطلاعات
- امنیت سایت به دلیل استفاده از شبکه ای از سرورها
شبکه توزیع محتوا چیست؟
CDN یا همان شبکه توزیع محتوا ذر واقع یک شبکه از سرورهای وب در نقاط مختلف جهان است که محتواهای موجود در سایت را راحت تر و سریعتر در اختیار کاربران قرار می دهد.
عملکرد CDN به این شکل است که محتوای فایل های موجود در سایت شامل ( تصاویر، فایل کدهای CCS، فایل کدهای جاوا اسکریپت، فایل های مولتی مدیا و …) روی سرورهای مختلف در موقعیت های متفاوت کپی و ذخیره می شوند.
هنگامی که یک کاربر درخواست اطلاعات یک فایل از سایت شما را دارد اطلاعات درخواستی کاربر با توجه به موقعیت جغرافیایی کاربر از طریق نزدیک ترین سرور CDN با سرعت بسیار بالا پردازش شده و برای کاربر نمایش داده می شود.
چرا به شبکه توزیع محتوا نیاز داریم؟
با توجه به توضیحات داده شده درباره ی CDN در این قسمت باید ببینیم که چرا به شبکه توزیع محتوا نیاز داریم. به عنوان مثال اگر سرور اصلی یک سایت(مثلا سرویس میزبانی وب لینوکس ایران) در یک کشور مثلا ایران است اما بازدیدکنندگان این سایت در نقاط مختلف جهان هستند قطعا به دلیل دور بودن مسافت سرور اصلی از کاربران در خارج از کشور سرعت سایت بسیار پایین خواهد بود و از آنجا که درصد بالایی از کاربران بعد از حدود چهار الی پنج ثانیه که سایت لود نشود آن را رها می کنند و این موضوع یک ضعف بزرگ برای یک سایت است. بهترین راه حل استفاده از CDN است.
همانطور که گفته شد CDN یک شبکه از سرورها در نقاط مختلف جهان است که فایل های موجود در سرور اصلی روی این سرورها ذخیره می شوند و کاربران در نقاط مختلف دنیا به راحتی میتوانند به اطلاعات سایت از طریق نزدیکترین سرور CDN با سرعت بسیار بالا دسترسی پیدا کنند.
مزایای استفاده از CDN
استفاده از CDN مزایای بسیار زیادی برای سایت دارد و می تواند قدرت هاست و سرور اصلی شما را خیلی بیشتر کند.
از مزایای استفاده از CDN میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
- افزایش سرعت دسترسی به اطلاعات سایت به دلیل بارگذاری داده ها از نزدیک ترین سرور CDN
- بالا رفتن امنیت سایت به دلیل اینکه کلیه ارتباط ها غیر مستقیم و به صورت کاملا محافظت شده است.
- کاهش مصرف ترافیک برای سرور اصلی و در نتیجه زیاد شدن پهنای باند
- افزایش SEO و بهینه سازی سایت و در نتیجه کسب رتبه ی بهتر در موتورهای جستجو مانند گوگل
- یکی از بهترین راهکارها برای جلوگیری کردن از حملات DDOS به سرور اصلی
- رضایتمندی بالای کاربران از سایت به دلیل سرعت بالای دسترسی به اطلاعات
رفتار یک شبکه توزیع محتوا به چه شکل خواهد بود؟
- زمانی که شما شبکه تولید محتوا (CDN) را برای سایت خود فعال می کنید اطلاعات موجود در سایت شما روی تمام سرورهای CDN در تمام نقاط جهان پخش شده و در آنها کپی و ذخیره میشود و هر زمان که یک کاربر وارد سایت شما می شود محتوای فایل های موجود در سایت (تصاویر، ویديوها، فایل های اسکریپت و …) را می تواند از طریق نزدیک ترین سرور CDN دریافت کند و چون کاربر مستقیما به هاست و سرور اصلی وصل نمی شود عملکرد سایت شما بسیار بهتر خواهد شد.
- تمام اطلاعات موجود در سایت که در شبکه CDN ذخیره می شوند قابلیت بروز رسانی ندارند در واقع منظور فایل هایی است که نیاز به بروز رسانی ندارند مانند ( تصاویر، ویديوها، و …) اما در واقع قسمت هایی که محتوای اصلی صفحات هستند و از پایگاه داده ها خوانده می شوند نمی توانند در شبکه CDN ذخیره شوند و به طور مستقیم از سرور اصلی بارگذاری می شوند. و اگر قرار است برای پهنای باند هاست یا سرور هزینه ای صرف شود بهتر است این هزینه را کسر کرده و آن را برای فعال سازی شبکه CDN صرف کنیم. چون باعث کاهش مصرف پهنای باند شده و امنیت سایت را برای جلوگیری از حملات DDOS بالا می برد.
- اگر یک سایت در شبکه CDN فعال نباشد سرعت سایت در کشوری که هاست یا سرور اصلی در آن قرار دارد بسیار بالاست اما نقاطی که از نظر جغرافیایی از سرور اصلی دور هستند سرعت بسیار پایین تر خواهد بود. اما با فعال کردن یک سایت در شبکه CDN تمام کاربران در تمام نقاط نزدیک و یا دور به سرور اصلی سرعت تقریبا یکسانی دارند. شما می توانید با استفاده از ابزارهایی مانند Pingdom و یا GTmetrix سرعت یک سایت را که به شبکه CDN متصل است تست کنید.
معایب استفاده از CDN
مزایای استفاده از یک شبکه توزیع محتوا برای یک سایت بسیار بیشتر از معایب آن است اما به هر حال هر سیستمی معایبی هم دارد.
یکی از معایب آن هزینه ی بالای شبکه توزیع محتوا می باشد چون تجهیزات لازم برای این شبکه باید خریداری شود و همچنین پیکربندی این سرورها چون باید به صورت حرفه ای باشد بسیار سخت است و حتی آگر قصد اجاره سرورهای CDN را داشته باشید اجاره بهای ماهانه آنها باز هم زیاد است و خیلی به صرفه نمی باشد. شما میتوانید برای این موضوع از ابزارهای رایگان استفاده کنید.
یکی دیگر از معایب این شبکه کنترل شدید روی محتوا برای جلوگیری از کپی کردن است و این کار به پلتفرم های پیشرفته نیاز دارد.
معرفی CDN های رایگان
شبکه های CDN زیادی در دنیا وجود دارند که همه ی آنها نسخه های رایگانی را ارايه می دهند که شما می توانید از آنها استفاده کنید. یکی از این سرویس دهنده ها Cloudflare است که یک شبکه بسیار حرفه ای است که امکانات رایگان زیادی را ارايه می دهد که می توانید امنیت و سرعت سایت خود را بالا ببرید و همینطور جلوی خرابکاری های عمومی را بگیرید.
در صورت استفاده از wordpress میتوانید از نسخه رایگان jetpack و همینطور CDN اختصاصی وردپرس استفاده کنید.