دیتاسنتر چیست ؟ آشنایی با خدمات مراکز داده
معرفی دیتاسنتر ( مرکز داده )
دیتاسنتر ( Data center ) – که به عنوان مرکز داده نیز شناخته می شود – تسهیلاتی متشکل از رایانه های شبکه ای ، سیستم های ذخیره سازی و زیرساخت های محاسباتی است که سازمان ها از آن برای جمع آوری ، پردازش ، ذخیره و انتشار مقادیر زیادی داده استفاده می کنند. یک کسبوکار معمولاً به شدت به برنامهها ، خدمات و دادههای موجود در مرکز داده متکی است و آن را به یک دارایی حیاتی برای عملیات روزمره تبدیل میکند.
به بیان ساده تر : دیتاسنتر ( مرکز داده ) به مکانی گفته میشود که در آن گروه های زیادی از سیستم ها و سرور های کامپیوتری در کنار هم جمع شده باشند که کار دریافت ، انتقال و ذخیره سازی داده را انجام میدهند.دیتاسنتر امکاناتی را برای ایمن سازی و محافظت از منابع محاسبات ابری و منابع داخلی و داخلی در خود جای می دهند. همانطور که شرکت ها به رایانش ابری روی می آورند ، مرزهای بین مراکز ارائه داده ابری و مراکز داده سازمانی کمتر مشخص می شود.
ویژگی های دیتاسنتر ( مرکز داده )
یک دیتاسنتر که سازمان هارا را قادر می سازد تا منابع و زیرساخت های خود را برای پردازش ، ذخیره سازی و ارتباطات جمع آوری کند ، دارای ویژگی های موارد زیر است :
1. سیستم های ذخیره سازی ، اشتراک گذاری ، دسترسی و پردازش داده ها در سراسر سازمان را فراهم میکند.
2. زیرساخت فیزیکی برای پشتیبانی از پردازش داده و ارتباطات داده را دارا است.
3. ابزارهایی مانند خنک کننده ها ، برق ، دسترسی به امنیت شبکه و منابع تغذیه بدون وقفه (UPS استفاده میکند.
این ویژگی ها در یک دیتاسنتر (مرکز داده ) باعث میشود تا سازمان ها از قابلیت های زیادی برخوردار شوند که در ادامه به انها خواهیم پرداخت.
دلایل اهمیت دیتاسنتر ( مرکز داده )
1. حفاظت از سیستم ها و داده های اختصاصی سازمان
2. متمرکز کردن کارکنان ، پیمانکاران و فروشندگان فناوری اطلاعات و پردازش داده های سازمان
3. اعمال کنترل های امنیت اطلاعات در سیستم ها و داده های اختصاصی سازمان
4. با ادغام سیستم های حساس در یک مکان ، صرفه جویی در مقیاس را تحقق می بخشد
5. دیتاسنتر ها تقریباً از تمامی محاسبات ، ذخیره سازی داده ها ، برنامه های کاربردی شبکه و داده های تجاری ، برای شرکت ها پشتیبانی می کنند.
اجزای تشکیل دهنده ی دیتاسنتر ( مرکز داده )
عناصر تشکیل دهنده ی دیتاسنتر به طور کلی به دسته های اصلی زیر تقسیم می شوند :
• امکانات : امکانات شامل مکان فیزیکی با کنترل های دسترسی امنیتی و متراژ کافی برای قرار دادن زیرساخت ها و تجهیزات مرکز داده است.
• ذخیره سازی داده های سازمانی : یک دیتاسنتر مدرن ، سیستم های داده ای یک سازمان را در یک زیرساخت فیزیکی محافظت شده همراه با سرورها، زیرسیستم های ذخیره سازی ، سوئیچ های شبکه ، روترها ، فایروال ها ، کابل کشی قرار می دهد.
• زیرساخت ها : زیر ساخت های پشتیبانی این تجهیزات بالاترین پایداری موجود در ارتباط با زمان کار را فراهم می کند. اجزای زیرساخت پشتیبانی که شامل توزیع برق ، زیرسیستم های برق تکمیلی ، سوئیچینگ الکتریکی ، یو پی اس ها ، ژنراتورهای پشتیبان ، سیستم های خنک کننده تهویه و مرکز داده مانند پیکربندی های خنک کننده ردیفی و تهویه مطبوع اتاق کامپیوتر ، و تدارک کافی برای اتصال حامل شبکه یا مخابرات است.
• کارکنان عملیاتی : این کارمندان ملزم به نگهداری و نظارت بر تجهیزات فناوری اطلاعات و زیرساخت ها به صورت شبانه روزی هستند.
انواع دیتاسنتر ( مرکز داده )
دیتاسنتر های سازمانی ( Enterprise data centers )
این دیتاسنتر های اختصاصی توسط سازمان ها برای کاربران نهایی داخلی خود سازمان ساخته شده و متعلق به آنهاست. آنها از عملیات فناوری اطلاعات و برنامه های کاربردی حیاتی یک سازمان پشتیبانی می کنند و می توانند هم در محل و هم خارج از سایت قرار گرفته و فعالیت کنند.
دیتاسنتر های مدیریت شده ( Managed services data centers )
این دیتاسنتر ها که توسط اشخاص ثالث مدیریت می شوند ، تمام جنبه های ذخیره سازی داده و خدمات محاسباتی را ارائه می دهند. شرکت ها به جای خرید مرکزداده ، زیرساخت ها و خدمات آنها را اجاره می کنند.
دیتاسنتر های ابری ( Cloud data centers )
این دیتاسنتر های توزیع شده خارج از سایت توسط ارائه دهندگان دیتاسنتر ابری شخص ثالث یا ارائه دهندگان عمومی مانند خدمات Amazon Web Services یا Microsoft Azure یا Google Cloud مدیریت می شوند. بر اساس یک مدل زیرساخت به عنوان یک سرویس ، زیرساخت اجاره شده و به مشتریان این امکان را می دهد که در عرض چند دقیقه یک مرکز داده مجازی را فراهم کنند.
دیتاسنتر های هم مکانی ( Colocation data centers )
این فضاهای اجاره ای در داخل خود تاسیسات هم لوکیشن ، متعلق به اشخاص ثالث است. سازمان های اجاره دهنده ی سختافزار و مرکز داده زیرساختهایی شامل فضای فیزیکی ، پهنای باند ، سرمایش و سیستمهای امنیتی را تامین و مدیریت میکند. دیتاسنتر هم مکان برای سازمانهایی جذاب است که میخواهند از هزینههای سرمایه های بزرگ مرتبط با ساخت و نگهداری مراکز داده خود اجتناب کنند.
دیتاسنتر های غیرمتمرکز ( Edge data centers )
این دیتاسنتر ها مراکزداده ای کوچکتری هستند که با نزدیکتر بودن جغرافیایی به شبکه ها و منابع داده ، مشکل تأخیر را حل می کنند.
خدمات دیتاسنتر ( مراکز داده )
خدمات مرکز داده شامل تمام خدمات و مؤلفههایی یا فعالیتهای مرتبط با تسهیلات میشود که از پیادهسازی ، نگهداری ، بهرهبرداری و بهبود مرکز داده پشتیبانی میکند. به طور کلی ، خدمات مرکز داده به دو دسته تقسیم می شوند : خدمات ارائه شده به مرکز داده یا خدمات ارائه شده از مرکز داده.
- سخت افزار مورد نیاز سازمان ها وشرکت ها را فراهم میکند
- دیتاسنتر های مدرن تنظیمات IIS را به صورت خودکار ثبت میکنند
- دیتاسنتر های مدرن دارای سایت پنل هستند
- از وظایف دیتاسنتر ها نصب ، راه اندازی و عیب یابی انواع سرورها است
- دیتاسنتر ها در راه اندازی و عیب یابی انواع شبکه ها کمک بسزایی میکنند
- دیتاسنتر ها قابلیت مجازی کردن انواع سیستم ها را دارند
- دیتاسنتر های میتوانند بانک های اطلاعاتی را نصب و راه اندازی کنند
شما میتوانید برای دریافت و تست سرور های مجازی و سرور های اختصاصی با وب سایت ما همراه باشید.
همچنین شما میتوانید برای خرید ، نصب و راه اندازی دامنه از طریق سایت ما اقدام کنید.